Ångspärr krypgrund


Varför installerar man en ångspärr?

 För att stoppa att fukt och kondens från markytan når blindbotten läggs en diffusionstät ångspärr ut. Vi arbetar mestadels med armerad markfolie som är både fukt- och radontät och har ett ripstoppmaterial i sig vilket gör den lämpad att lägga även över stenar och berg utan att den går sönder. Markfolien fästs sedan upp med uppvik mot grundmuren och försluts. Du kan läsa mer om de olika varianterna nedan, samtliga av dessa stoppar avdunstning från markytan.

Vad ingår i en installation?

Vad ingår i en installation? När en diffusionsspärr monteras rensas markytan från all form av oganiskt material samt stenar och dylikt som riskerar att riva hål på markduken. Efter det saltas marken för att förhindra tillväxt av mögel och bakterier. Sedan installeras markduken som tätas med slitstark tejp.

* Tömning av organskt material.
* Saltning av markytan.
* Installation av markduk i samtliga skepp.

Krypgrundsisolering

Vi jobbar även med krypgrundsisolering vilket är lite av en favorit. Den tar längre tid att installera men isolerar bättre och kan ge en temperaturhöjning mellan 1-2 grader i krypgrunden, vilket inte låter mycket men innebär en sänkning runt 5-10 % av den relativa fuktigheten sommartid då krypgrunder är some mest utsatta, och då har du inte ens startat avfuktaren.

Byggplast/åldersbeständig plast

Ålderbeständig plast är en budgetvariant av diffusionsspärr som enligt tillverkaren beräknas hålla i ca 50 år.  De är bäst lämpade för krypgrunder med jämt underlag där vasst underlag inte riskerar att slita sönder plasten när någon går på den.  Vi har valt att endast arbeta med armerad markduk istället för byggplast.

Armerad markfolie

För att stoppa att fukt och kondens från markytan når blindbotten läggs en armerad markfolie ut i krypgrunden. En markduk är fukt- och radontät och har ett ripstoppmaterial i sig vilket gör den lämpad att lägga även över stenar och berg utan att den går sönder. Markduken fästs sedan upp med uppvik mot grundmuren och försluts.
Gör det själv

Om du känner dig motiverad att montera ångspärr  din egen krypgrund har vi tagit fram en nybörjar guider som hjälper dig att komma igång. Läs mer >

Har du mycket organiskt material kan det vara värt att hyra en sugbil. Det kan dock bli väldigt kostsamt.  

Budgetvariant som fått oförtjänt dåligt rykte. Inte lika slitstark som armerad markfolie men fungerar bra i grunder med mjukare underlag som t.ex sand.

fuktspärr med ripstopkärna som ger maximal slitstyrka. Inbyggd radonbroms.

Krypgrundsisolering på berg

Krypgrundsisolering lämpar sig extra bra mot berg och kalla ytor. Motsvarar ca 5 cm isolering och kan ge en temperaturhöjning mellan 1-2 grader.